Herstelling aan een afdichting van trim lag aan de basis van Tui-incident.

De Boeing 737 van Tui-travel die op 9 juni ter hoogte van Clermont-Ferrand plots rechtsomkeer maakte naar België had recent een reparatie ondergaan aan het trim-mechanisme. De vertelt een bron binnen de chartermaatschappij.

Vlucht TB5697 was op weg van Oostende naar Palma de Mallorca, wanneer de piloten plots aankondigden “dat er iets mis was met de boorddocumenten” en dat daarom het vliegtuig moest terugkeren naar België, waarna het landde in Zaventem.

Het bleek niet om een technische maar een bureaucratisch probleem, maar voor de 160 passagiers die moesten overnachten in Brussel was het niet helemaal duidelijk wat er nu juist scheelde.

Nu blijkt dat er bij een routineinspectie een afdichting aan het trim-mechanisme (een hulp voor het hoogteroer) was vervangen. Het grondpersoneel had “deze vervanging niet correct had gedocumenteerd,” aldus een bron binnen Tui-travel. Hierdoor kwam de zogenaamde airworthiness van het vliegtuig in gedrang en was de kans groot geweest dat de Spaanse autoriteiten het toestel van Tui niet opnieuw hadden laten vertrekken. Dit zou het prijskaartje voor de touroperator ernstig hebben opgedreven.

De piloten werden tijdens de vlucht op de hoogte gebracht van het administratieve probleem dat hen in Spanje zou opwachten en kregen de opdracht om terug te keren. “Het vliegtuig was al vertrokken,” aldus de bron bij Tui die de verantwoordelijheid van de piloten uitsluit. “De piloten hebben hier geen zicht op, zij krijgen een algemeen overzicht, niet alle details. Het ging over bepaalde documenten, maar niet over de boorddocumenten.”

Naar verluidt loopt er bij Tui-travel momenteel een intern onderzoek naar hoe deze fout is kunnen gebeuren. Woordvoerder Piet Demeyere stelde in Het Nieuwsblad dat de firma op dat vlak een zero-tolerance beleid voert. Demeyere verklaarde verder dat de passagiers allemaal een schadevergoeding van 240 euro zouden krijgen voor het ongemak.

Reporter. Writer. South America. Biking. Rowing. Twitter @argentomas. Recently published “Computer Crashes” on Air disasters.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store