Nieuw boek uit en Indiegogo campagne.

Zoals jullie misschien al wisten, heb ik de voorbije jaren gewerkt aan een boek over vliegtuigrampen en wel bepaald ongelukken veroorzaakt door de computers. Ja, je vraagt je af, hoe komt ie daar bij? Maar zoals je je kan voorstellen, is dit erg ingewikkelde materie en tijdslopend om te onderzoeken. Ik begon van nul, want wist helemaal niets van vliegtuigen. de aanleiding was het accident van de Air France 447 Rio-Parijs in 2009. Ik vroeg me af wat er nu eigenlijk gebeurd was, want de enige verklaring die men gaf was dat “de snelheidsmeters verstopt waren door ijs”.

Onderzoeksjournalistiek begint bij nieuwsgierigheid en proberen het fijne te weten komen van een bepaald onderwerp. Voor je het weet zit je tot over de oren in documenten en webpagina’s, die je weer naar andere webpagina’s leiden en zoverder. Ik heb een en ander bijgeleerd over vliegtuigen — dat is dan toch een troost als het boek moest floppen :-) — al had ik de hele tijd ook het was paranoïde idee dat ik over dingen aan het schrijven was waar ik niets van afwist en misschien blind aan het rondtasten was. Maar gesprekken met piloten bevestigden me dat het wel degelijk pertinente materie was. Tenslotte zijn het ook journalisten die over Tsjernobyl schreven, over iets waar ze in feite het fijne niet van snapten. Ik denk dat een buitenstaander toch altijd een meer onbevangen kijk op de zaak heeft dan een specialist en vragen stelt die een ander niet zou verzinnen. Maar goed, dat zal de lezer moeten beoordelen.

Uitzicht vanuit …. een simulator.

Nog een uitdaging was van het hele verhaal over pitot-tubes, ECAM monitoren, ADIRU’s, Angle of Attack en RTLU’s een verhaal te schrijven dat toch min of meer leesbaar was. Daar zijn ook heel wat kladversies aan te pas gekomen, vooraleer daar een beetje een lijn inzat. Ik denk wel dat als ik een doelgroep moet aanduiden, dit boek toch eerder op een mannelijk publiek van 30 tot 60 mikt, al schrijft niemand een boek met een bepaalde doelgroep op het oog.

Dan nog iets: waarom in het Engels? Ik had in het begin een Belgische uitgever die onderweg afhaakte en dan dacht ik, nu kan ik het evengoed zelf uitgeven, maar beter ineens in het Engels: een veel grotere doelgroep, plus dat er in de VS ook heel veel aviation-freaks zijn.

Gelukkig heb ik kunnen rekenen op de hulp van een ex-collega uit Mexico, Tom Buckley, voormalige hoofredacteur van de Mexico City Times, die mijn “Belglish” herschreven heeft naar een acceptable angelsaksische variant. Het manuscript is nu af en deze week zijn we begonnen met een crowdfunding campagne op Indiegogo (link) voor o.m. druk, distributie en de pers te bekostigen. Als je geïnteresseerd bent in het boek, kan je een bijdrage doen en in ruil krijg je het e-book of de gedrukte versie. Volg ook de andere gerelateerde verhalen op mijn medium-blog: Crash Investigators of op Twitter. Liken en sharen als de pest!

Het boek zal naar schatting eind juli, begin augustus klaar zijn. Stay tuned en bedankt voor de interesse! Hier kan je alvast piepen naar de definitieve cover..

Reporter. Writer. South America. Biking. Rowing. Twitter @argentomas. Recently published “Computer Crashes” on Air disasters.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store