Belgische baggeraar gerepatrieerd met vliegtuig van Messi

De Gulfstream V van Lionel Messi, met de nummer 10 op de staart, die vrijdag landde in Zaventem had de familie van baggeraar Gery De Cloedt aan boord die uit Argentinië geëvacueerd werd. Messi zelf zat in Barcelona.

Een opvallend zicht in Zaventem op vrijdag 3 april toen de sjieke privé-jet van Lionel Messi landde en daarna terug opsteeg (om weer snel terug te keren na een technisch defect). De privé jet landde uiteindelijk in de kleine Londense luchthaven van Luton. Het luxueuze vliegtuig met 16 plaatsen evacueerde de familie van industrieel Gery De Cloedt (nummer 161 op de lijst van rijkste Belgische families) uit de Argentijnse bergstad Bariloche na een tussenstop via de noordelijke Braziliaanse stad Recife.

De familie van Gery de Decloedt — die een fanatieke polospeler is — zat vast in Argentinië nadat het land op 19 maart in quarentaine ging en de grenzen sloot. Er waren op dat ogenblik een honderd vijftig-tal Belgische toeristen in het land. Een groot deel daarvan kon op 21 maart terug naar huis met een speciale charter vlucht van Air Belgium vanuit de hoofdstad Buenos Aires. Landgenoten die in het binnenland zaten konden niet weg omdat de wegen werden afgesloten en lokale vluchten werden afgelast. Tenzij ze natuurlijk wat extra geld op zak hadden: een transcontinentale vlucht met een gehuurde prive-jet kost al snel een slordige 80.000 dollar.

Hoe kwam de familie De Cloedt in de privé-jet van Messi terecht? Messi kocht eind 2018 een nieuw privé vliegtuig, toevallig of niet van hetzelfde merk als dat van zijn eeuwige concurrent Cristiano Ronaldo: een Gulfstream V. Prijskaartje: 15 miljoen dollar. Maar al snel bleek dat het nieuwe speelgoed — Messi liet de naam van zijn vrouw en kinderen op de trap zetten — een miskoop, want aangezien de jet in Argentinië geregistreerd staat (met registratienummer LV-IRQ), mag het in Europa enkel gebruikt worden voor tussenstops naar internationale bestemmingen. Niet om van Barcelona naar Madrid te vliegen. Dus heeft Messi de Gulfstream V in lease gegeven bij het Argentijnse luchttaxi-bedrijf Flyzar die opereert vanuit San Fernando (Buenos Aires) en het vliegtuig met crew en cabinepersoneel verhuurt aan de hoogste bieder.

De nummer 10 op de staart van het vliegtuig heeft men laten staan uit marketingredenen: iedereen wil immers maar al te graag met de jet van Messi de oceaan over steken. De Argentijns ster doet nu zijn verplaatsingen binnen Europa met een veel kleiner vliegtuigje, een Piaggio Avanti met voor maximaal 6 passagiers, dat hij op zijn beurt huur van miljardair en bankier Jaime Botín. Zo zie je maar: Met deze crisis moet iedereen inleveren!

Reporter. Writer. South America. Biking. Rowing. Twitter @argentomas. Recently published “Computer Crashes” on Air disasters.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store